Fuktskador på huset

För ett par år sedan fick jag och min familj veta att vi hade fuktskador i huset. Fuktskadorna var koncentrerade runt badrum och kök och det hade blivit vattenläckor i rören där. Vi var tvungna att riva ner hur mycket som helst och sätta dit massa fläktar som fick stå några veckor för att få bort fukten. Det var mycket arbetskostnader och materialkostnader men tack vara vår villaförsäkring slapp vi betala för hela kalaset. En villaförsäkring är till för just sådana situationer och det var väldigt tur att vi hade den annars hade vi behövt låna pengar av banken vilket hade gjort saken ännu mer kostsam med tanke på räntan på lån. Att skaffa en villaförsäkring är något som alla villaägare borde göra samma dag som de flyttar in. Det kan verkligen underlätta vid skador på huset som måste repareras snabbt. Har man inte en villaförsäkring riskerar man att hamna rejält i knipa om man får exempelvis fuktskador eller skadedjur eller krossade fönster eller andra allvarligare skador.

Jag minns för något år sedan då vi gjorde en radonmätning i huset och fick reda på att vi hade allt för höga nivåer av det. Radon är ett ämne som ofta förekommer i betong på lite äldre hus. Radon är radioaktivt och eventuellt cancerframkallande. Därför är det viktigt att man blir av med det fort och det fick vi genom att förbättra ventilationen i alla rum. Vi var då tvungna att köpa helt nya fönster med ventiler i ovanför där luften kan komma in. Detta hade blivit extremt dyrt om vi hade behövt betala själva men nu hade vi som tur var villaförsäkringen att ta hjälp av. Bara fönsterrutorna kostar typ fem till sex tusen, vilket innebar att vi var tvungna att ta ett lån. Om det har hänt något med ens villa typ en skada eller något annat där man behöver anlita hantverkare för att ordna det så skadar det aldrig att kolla med försäkringsbolaget om ens villaförsäkring täcker de kostnaderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *