Fuktskador på huset

För ett par år sedan fick jag och min familj veta att vi hade fuktskador i huset. Fuktskadorna var koncentrerade runt badrum och kök och det hade blivit vattenläckor i rören där. Vi var tvungna att riva ner hur mycket som helst och sätta dit massa fläktar som fick stå några veckor för att få bort fukten. Det var mycket arbetskostnader och materialkostnader men tack vara vår villaförsäkring slapp vi betala för hela kalaset. En villaförsäkring är till för just sådana situationer och det var väldigt tur att vi hade den annars hade vi behövt låna pengar av banken vilket hade gjort saken ännu mer kostsam med tanke på räntan på lån. Att skaffa en villaförsäkring är något som alla villaägare borde göra samma dag som de flyttar in. Det kan verkligen underlätta vid skador på huset som måste repareras snabbt. Har man inte en villaförsäkring riskerar man att hamna rejält i knipa om man får exempelvis fuktskador eller skadedjur eller krossade fönster eller andra allvarligare skador.

Jag minns för något år sedan då vi gjorde en radonmätning i huset och fick reda på att vi hade allt för höga nivåer av det. Radon är ett ämne som ofta förekommer i betong på lite äldre hus. Radon är radioaktivt och eventuellt cancerframkallande. Därför är det viktigt att man blir av med det fort och det fick vi genom att förbättra ventilationen i alla rum. Vi var då tvungna att köpa helt nya fönster med ventiler i ovanför där luften kan komma in. Detta hade blivit extremt dyrt om vi hade behövt betala själva men nu hade vi som tur var villaförsäkringen att ta hjälp av. Bara fönsterrutorna kostar typ fem till sex tusen, vilket innebar att vi var tvungna att ta ett lån. Om det har hänt något med ens villa typ en skada eller något annat där man behöver anlita hantverkare för att ordna det så skadar det aldrig att kolla med försäkringsbolaget om ens villaförsäkring täcker de kostnaderna.

Hyresrätt blir bostadsrätt

Idag har det blivit allt mer populärt som privatperson att ha ett nät med olika typer av fastigheter, för många har det blivit en guldgruva att äga bostadsrätter som man sedermera renoverar och gör fina för att sedan sälja dom till högstbjudande, och då oftast få en större summa pengar en vad man gett för den från början. Något som har blivit allt vanligare är att göra om en hyresrätt till bostadsrätt, det vill säga man ombildar bostaden till en bostadsrätt.Det finns flera experter på detta som exempelvis Restate som även utvecklat en smidig app för att beräkna värdet på din lägenhet.

Detta leder till att en tidigare hyresrätt nu är en bostadsrätt som man får köpa istället för att betala den sedvanliga hyran månad för månad år efter år. Det kan vara bostadsrättsföreningar som står för bytet av hyresrätter till bostadsrätter, då får man som ägare till en hyresrätt chansen att köpa loss den lägenheten man innehar till ett bestämt pris, man betalar dessutom en lägre avgift till den föreningen man är med i istället för den vanliga hyran till hyresvärden dessutom går det inte att sticka under stol med att det faktiskt leder till större frihet i en bostadsrätt kontra hyresrätt.